Wecycle, Midwaste, Omrin en HVC geven innovatieve impuls aan circulaire en sociale economie

Geplaatst op 7 maart 2017

Organisaties ondertekenen namens 82 gemeenten langjarige samenwerking

Wecycle geeft samen met Midwaste, Omrin en HVC een stevige en innovatieve impuls aan zowel de circulaire als de sociale economie. De organisaties hebben een langjarige samenwerkingsovereenkomst ondertekend, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief biedt via de inzameling, sortering en demontage van elektrische apparaten. In totaal zijn 82 gemeenten direct betrokken bij deze samenwerking, die bij elkaar jaarlijks zo’n 20 miljoen kilo e-waste inzamelen van hun inwoners. Door e-waste te recyclen, hoeven minder grondstoffen te worden onttrokken aan de natuur. De overeenkomst loopt van 2017 tot 2023.

De organisaties zetten de huidige samenwerking voort en breiden deze uit met nieuwe activiteiten. De ingeleverde elektrische apparaten worden gesorteerd in verschillende stromen, waaronder kleine apparaten en groot witgoed. Deze apparaten worden op een aantal locaties gedemonteerd, zodat de verschillende delen naar verschillende recyclers gaan. Dit verhoogt de kwaliteit van de recycling. Het sorteren en demonteren gebeurt zoveel mogelijk door mensen die een re-integratietraject volgen. Ze zijn afkomstig uit de betrokken gemeenten. De werkzaamheden worden uitgevoerd in Alkmaar, Den Bosch, Heerenveen, Heerlen, Nijmegen, Roosendaal, Schiedam en in de regio Schiphol.