Circulaire economie levert verrassend veel banen op voor mensen met afstand tot arbeidsmarkt

Consumenten Scholen Gemeenten Installateurs Installatie of sloop Jekko Kinderboerderijen Producenten Sloopbedrijven Winkels
Geplaatst op 8 juni 2017

Komende jaren verdubbeling van banen in e-waste recycling voor mensen die moeizaam aan werk komen

De inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) levert op jaarbasis 700 FTE aan banen op, waarvan inmiddels ruim een kwart (27%) wordt ingevuld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG Sustainability in opdracht van Wecycle.

Voor Wecycle zijn voor het eerst de gezamenlijke inspanningen van producenten, gemeenten, recyclingbedrijven en de overheid in kaart gebracht als het gaat om de effecten op de werkgelegenheid en in het bijzonder de bijdrage die recycling levert aan het 100.000 banenplan van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit plan moet mensen met een arbeidsbeperking aan werk helpen. Overheid, werkgevers en sociale partners hebben met elkaar afspraken gemaakt met als doel de arbeidsparticipatie onder langdurig werklozen, ongeschoolde jongeren, 50-plussers of mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking te verhogen.

 

Wecycle liet de effecten op de werkgelegenheid door KPMG Sustainability onderzoeken in de verschillende stappen van het inzamel- en recyclingproces (inzameling, transport, sorteren, handmatig verwerken, bulktransport en mechanische verwerking) uitgesplitst naar verschillende verwerkingsfracties (beeldbuizen, flatpanels, groot witgoed, klein elektrisch & ICT, koel/vries en lampen). Omdat voor Wecycle naast inzamelen en recyclen, ook de maatschappelijke bijdrage die ze levert een belangrijk thema is, werd gekeken naar de effecten op de werkgelegenheid onderverdeeld in werknemers met en zonder een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Circulair en sociaal

Uit het KPMG-onderzoek blijkt dat de recycling van e-waste zich niet alleen vertaalt in hergebruik van grondstoffen maar ook in werkgelegenheidsperspectief, zo stelt Jan Vlak, algemeen directeur van Wecycle. “Wij willen samen met onze partners zoveel mogelijk e-waste inzamelen en recyclen tot grondstoffen. Daarbij is ook ons doel deze activiteiten als onderdeel van de circulaire economie te verbinden met een sociaal rendement. En op die FTE banen kunnen we, zo blijkt uit onze ervaringscijfers, rustig een vermenigvuldigingsfactor van drie zetten als we deze uitdrukken in het aantal mensen dat we weer aan het werk helpen.” Via sorteren en demonteren in een Wecycle Service Center, stromen nu jaarlijks 50 tot 60 mensen door naar de reguliere arbeidsmarkt.