Nieuw online platform helpt recyclers om e-waste optimaal te recyclen

Geplaatst op 5 maart 2018

Het WEEE Forum, CECED en DIGITALEUROPE hebben een online platform gelanceerd dat recyclingbedrijven helpt goed om te gaan met gevaarlijke stoffen bij de recycling van afgedankte elektrische apparaten (e-waste). Het platform ‘Information For Recyclers’ geeft informatie over de aanwezigheid en locatie van gevaarlijke materialen in deze producten.

Het ‘Information For Recyclers’-platform (I4R) is een grote stap voorwaarts in het verbeteren van de recycling van e-waste. “De gemakkelijk toegankelijke informatie in I4R helpt om managers en werknemers in de recyclingindustrie te informeren en te trainen tot op productniveau. Dit komt de kwaliteit van de recycling ten goede", zegt Jan Vlak, voorzitter van het WEEE Forum. 

De Europese richtlijn over e-waste vereist dat producenten van elektrische apparaten kosteloos informatie verstrekken over de manier waarop hun producten het beste kunnen worden hergebruikt en gerecycled. Producentenorganisaties CECED en DIGITALEUROPE bereikten eerder met recyclersverbond EERA overeenstemming hoe deze informatie het beste kan worden ontsloten. De fabrikanten hebben voor elk product de informatie verzameld en geharmoniseerd, die nu via het I4R-platform beschikbaar is voor de recyclingbedrijven. Het WEEE Forum beheert en onderhoudt het online platform.

Over de organisaties
In CECED en DIGITALEUROPE zijn de fabrikanten verenigd van respectievelijk huishoudelijke apparaten en ICT-apparaten. 

EERA is het samenwerkingsverband van Europese bedrijven die e-waste recyclen. 

Het WEEE Forum is de associatie van 36 non-profitorganisaties uit Europa, Australazië en Noord-Amerika die namens de producenten en importeurs e-waste laten inzamelen en recyclen. Het is het grootste samenwerkingsverband in zijn soort ter wereld. Wecycle is mede-oprichter en als Nederlandse organisatie aangesloten bij het WEEE Forum. Jan Vlak, algemeen directeur van Wecycle, is momenteel de voorzitter van het WEEE Forum.
Deze website maakt gebruik van cookies.

Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het verwerken van de informatie door derden op de wijze en voor de doeleinden zoals in onze privacy voorwaarden omschreven.