Gemeente Huizen ontvangt Wecycle Gouden Bakkie Award voor onorthodoxe aanpak inzameling openbare verlichting

Gemeenten Installateurs
Geplaatst op 16 april 2019

De gemeente Huizen ontvangt als eerste gemeente in Nederland een Wecycle Gouden Bakkie Award voor hun onorthodoxe aanpak bij de inzameling van afgedankte stads- en straatverlichting. In plaats van afvoeren via de installateur, kiest de gemeente voor aparte inzameling op de milieustraat door Wecycle. Hierdoor houdt de gemeente grip op de ingezamelde lampen en armaturen en stelt het de duurzaamheidswinst veilig. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

De gemeente Huizen vervangt jaarlijks zo’n 500 oude armaturen tijdens regulier onderhoud en vanwege verduurzaming door de ingebruikname van recyclebare ledarmaturen. Marlous Verbeek-Nooijens, wethouder Beheer Openbare Ruimte: “Huizen heeft Duurzaamheid hoog in het vaandel staan en daar past dit initiatief mooi bij. We zijn zeer blij met deze Wecycle Gouden Bakkie Award, erg trots op!” 
 
Het opnemen van een contractueel beding over de juiste afvoer vindt de gemeente niet voldoende. “Je legt hiermee te makkelijk de verantwoordelijkheid bij de installateur”, zegt Thomas Wittekamp, beheerder van de openbare verlichting in Huizen. “Als puntje bij paaltje komt, heb je het proces dan niet echt geborgd. Als je echt wat wilt bijdragen, moet je er controle op houden. De aparte inzameling van afgedankte lampen en armaturen door Wecycle geeft ons de zekerheid dat deze verantwoord worden gerecycled. Dat levert veel meer duurzaamheidswinst op.”