Reactie reportage Nieuwsuur illegale export e-waste

Consumenten Gemeenten Installateurs Kinderboerderijen Producenten Scholen Sloopbedrijven Winkels
Geplaatst op 13 mei 2019

Nieuwsuur zond afgelopen zaterdag een reportage uit over de illegale export van afgedankte elektrische apparaten (e-waste), onder meer naar Afrikaanse landen. Wecycle, uitvoeringsorganisatie voor zes producentenorganisaties waarin 1.800 producenten en importeurs samenwerken, veroordeelt deze illegale export ten stelligste. De schade die dit toebrengt aan mens en milieu, is enorm. Het is des te schrijnender dat veel mensen hier hun broodwinning uit halen. 

Er is maar een manier om dit te stoppen en dat is samen de schouders eronder zetten. De hele keten moet meewerken. Het begint bij de consument, die zijn oude apparaten makkelijk kwijt kan bij de 10.000 Wecycle-inleverpunten. Zit het eenmaal in ons systeem, dan wordt het e-waste gegarandeerd verantwoord gerecycled bij gecertificeerde bedrijven in Nederland, België of Duitsland. Gemeenten, winkels én bedrijven doen er daarom goed aan al het ingenomen e-waste aan Wecycle af te geven, zodat het niet van de radar verdwijnt. Van de overheid mag adequate handhaving worden verwacht. 

Ook op internationaal terrein is samenwerking nodig, te beginnen vanuit de EU. Een internationale projectgroep bestaande uit onder meer Interpol, de Universiteit van de Verenigde Naties en het Europese WEEE Forum, verrichtte in 2015 intensief onderzoek naar e-wastestromen in Europa. Daaruit bleek dat jaarlijks naar schatting 400 miljoen kilo e-waste illegaal wordt geëxporteerd vanuit de EU. Wecycle steunt de aanbevelingen van deze projectgroep om de illegale export van e-waste tegen te gaan. Harmoniseren van definities, regelgeving en straffen, een verbod op contante geldtransacties in de schroothandel, training van rechters en officieren van justitie en meer gecoördineerd internationaal onderzoek maken onderdeel uit van de aanbevelingen. 
Deze website maakt gebruik van cookies.

Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het verwerken van de informatie door derden op de wijze en voor de doeleinden zoals in onze privacy voorwaarden omschreven.