Elektrisch afval gemakkelijk en duurzaam afdanken

Als installateur, demontagebedrijf e.d. wil je dat elektrisch afval, zoals oude lampen, zonnepanelen en armaturen goed terechtkomen voor recycling. Wij […]

Duurzaamheid

Wij zorgen voor een duurzame en milieubewuste verwerking van ingezamelde afgedankte elektrische apparaten. Na de inzameling vindt sortering van de […]

Communicatie & educatie

De komende jaren moet er veel meer e-waste worden ingezameld. Wij zorgen op allerlei manieren dat de consument weet waar […]

Laat je inspireren

Roompot is de tweede grootste aanbieder van vakantieparken in Europa met parken in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Spanje. In […]

Ik wil meer weten

Neem contact op

  • Leveren jullie een oplossing voor de afvalstroom e-waste (incl. zonnepanelen)?

    Voor grote hoeveelheden afgedankte apparaten, lampen en armaturen stellen wij gratis inzamelmiddelen ter beschikking en komen deze gratis ophalen en afvoeren. In de vragen hieronder (Hoe kan ik kleine hoeveelheden e-waste afdanken en Hoe kan ik grote hoeveelheden e-waste afdanken) ziet u welke inzamelmiddelen er zijn en wat de voorwaarden hiervoor zijn.  Wanneer deze vol zijn kunt u deze aanmelden via ons digitale portaal: MyOPEN (zie de knop rechtsboven).

    Dit geldt ook voor zonnepanelen. Sinds 1 maart 2021 zijn alle producenten en importeurs van zonnepanelen verplicht om zich aan te sluiten bij stichting OPEN. Stichting OPEN draagt zorg voor de inzameling en recycling van zonnepanelen en alle activiteiten die daarbij horen. Ben je installateur of demontagebedrijf en wil je zonnepanelen voor recycling aanbieden, dan kan je je registreren via het registratieformulier op MyOPEN dan zal de bijpassende inzameling geregeld worden voor je.

  • Hoe kan ik kleine hoeveelheden e-waste afdanken?

    Bedrijven kunnen elektrisch afval inleveren bij o.a. (technische) groothandels. Daar staan Wecycle-inleverbakken voor kleine hoeveelheden afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen. Bij veel gemeenten kan je tot zeven colli per keer gratis inleveren op de milieustraat. Ook zijn er metaalrecyclers waar je elektrisch afval kunt brengen. Het dichtstbijzijnde inleverpunt vind je op wecyclevoorbedrijven.nl.

     

  • Hoe kan ik grote hoeveelheden e-waste afdanken?

    Heb je grotere hoeveelheden lampen en/of armaturen, dan halen wij deze onder deze voorwaarden e-waste rechtstreeks bij je op:

    Op eigen- of project locatie
    Minimaal 300 stuks aan afgedankte energiezuinige lampen per jaar en/of 50 armaturen
    Inschrijving bij de Kamer van Koophandel
    Gevestigd in Nederland
    Alle ingezamelde e-waste moet afkomstig zijn uit de Nederlandse markt

  • Leveren jullie een oplossing voor de afvalstroom afgedankte lampen?

    Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, maar mogen niet worden afgedankt bij het gewone huisvuil. De materialen uit energiezuinige verlichting kunnen namelijk voor meer dan 90% worden hergebruikt. Bovendien bevatten ze stoffen die beter niet in het milieu terecht kunnen komen.

    Voor grote hoeveelheden lampen stellen wij gratis inzamelmiddelen ter beschikking en komen deze gratis ophalen en afvoeren. Wij bieden maatwerkoplossingen voor tijdelijke projectlocaties. Zo kunnen we bijvoorbeeld containers voor lampen plaatsen. Voor kleine hoeveelheden lampen hebben we een uitgebreid netwerk met inleverbakken bij (technische) groothandels.

    Geïnteresseerd? Dan kan je je registreren via het registratieformulier op MyOpen (zie link rechtsboven op deze site). Vul daar in hoeveel lampen je denkt in te zamelen en dan zal de bijpassende inzameling voor je worden geregeld worden.

  • Leveren jullie een oplossing voor de afvalstroom armaturen?

    Het is wettelijk verplicht om de vrijkomende armaturen apart te houden en af te voeren via een CENELEC-gecertificeerde verwerker. Dit is beschreven in de AEEA-regeling en in het bouwbesluit Artikel 4.1. Als je je armaturen afvoert via Stichting OPEN dan ben je verzekert van een CENELEC-gecertificeerde verwerking. Wanneer je armaturen inlevert via Stichting OPEN dan kan je in aanmerking komen voor een vergoeding. Samengevat komt samenwerking met Stichting OPEN op het volgende neer:

    • Wetgeving: Je voldoet aan de wet- en regelgeving;
    • Kosteloos: Kosteloze inzamelmiddelen en logistieke service;
    • Sociaal: In het verwerkingsproces worden mensen ingezet met een afstand tot de arbeidsmarkt, die op deze manier een kans krijgen op een reguliere baan (social return);
    • Milieuvriendelijke en circulair: Milieubelastende materialen en componenten worden verwijderd. Bovendien werken we aan maximaal hergebruik van grondstoffen waardoor de circulaire economie wordt gestimuleerd;
    • CO­2-besparing: Verwerking van armaturen via Stichting OPEN leidt tot een significante CO2-besparing;

    Geïnteresseerd? Dan kan je je registreren via het registratieformulier op MyOpen en dan wordt passende inzameling voor je geregeld.

  • Hoe kan ik een professioneel elektrisch apparaat verantwoord afdanken?

    Een professioneel elektrisch apparaat kan je naar metaalbedrijven brengen. Soms ontvang je hiervoor een marktconforme prijs. Zie de Wecycle inleverpunten voor bedrijven op wecyclevoorbedrijven.nl. De vergoeding ontvang je van het metaalbedrijf met wie je de afspraak maakt. Bekijk -voor het wegbrengen- altijd op de site van het inleverpunt de informatie over openingstijden en eventuele aanvullende informatie! Wil je het elektrisch afval door ons gratis laten ophalen (zonder vergoeding), klik dan op ‘Registreer’ op deze site.

  • Waar vind ik de wetgeving?

    Bekijk hier de Europese WEEE Directive, de regeling AEEA en de wijzigingen op de Regeling AEEA (1)

  • Ik ontvang post van Afvalbeheerstructuur AEEA B.V. (AEEA B.V.)

    Voor de contractering van de afvalbeheerstructuur heeft Stichting OPEN een inkooporganisatie opgericht genaamd Afvalbeheerstructuur AEEA B.V. (AEEA B.V.). AEEA B.V. is een 100% dochterorganisatie van Stichting OPEN en neemt de contractering en facturering voor haar rekening.